AKTUALITÁSOK

 

2016-05-23 Hipertónia, sorbanállás, magyar dicsőség

 

A hipertónia világnapja

 

Korunk egyik legveszélyesebb népbetegsége a gyakran tünetmentes, tartósan magas vérnyomás. Magyarországon a legtöbb halálesett mögött is ez a „csendes gyilkos” áll –ahogy a Magyar Hírlap írója nevezi. Május 17-én, a hipertónia világnapján a szakemberek arra hívták fel a figyelmünket, hogy a vérnyomás ellenőrzése kiemelten fontos, hiszen ma már a fiatalok körében is gyakori probléma, mely súlyos szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

A rendszeres ellenőrzésen túl a megfelelő életmódra is oda is kell figyelnünk, mert így, és – szükség esetén– vérnyomáscsökkentőkkel a vérnyomás stabilizálható.

A magas vérnyomást kiváltó okok között találjuk az egészségtelen táplálkozást, mozgáshiányos életmódot, dohányzást, a stresszt is. A jelen kor embere vajon hogyan tud tartósan életmódot váltani a gyorséttermek füstös és agyonmobilizált világában, amikor örülünk, hogy A pontból B-be idejében megérkezünk, és a halmozódó feladataink alól még kilátunk? Hogyan taníthatjuk meg a fiataljainknak, hogy nem csupán egy közhely, de valóban „első az egészség”? Szükséges-e minderre egy világnapot szentelni?

Kevesebb sorbanállás?

 

Egy helyen elég bejelenteni az adatváltozást. Az Országgyűlés elfogadta azt a jogszabályt, mely „júliustól könnyebbé teheti a magánszemélyek és társaságok adminisztrációs teendőit” a Piac&Profit kedd reggeli híre szerint. Cím vagy névváltozás esetén például elég azt a Kormányablak ügyfélszolgálatán jelezni, és kérni, hogy továbbítsák az adatmódosítást minden más, érintett hatóság felé. Bizonyos esetekben, például egy irat elvesztésekor, a rendőrségen tett feljelentés magával vonzza, hogy maga a rendőrség értesíti és hívja fel a megfelelő hivatalt az elveszett dokumentum pótlására.  A következő ügyintézéskor figyeljünk tehát, és amennyiben ügyünk is e jogszabály hatáskörébe tartozik, ne hagyjuk, hogy egyik hivatalból a másikba, az egyik sorból a másik sor végére küldjenek!

Ez az intézkedés az ígéretek szerint már júliustól életbe lép. Vajon a gyakorlatban sikerül majd ilyen hamar alkalmazni? Vajon az ügyintézők teendőit is megkönnyíti? Nem okozhat keveredést hivatal és hivatal között? Mit vársz ettől a jogszabálytól? Te gyakran kerültél kellemetlen helyzetbe a hosszas sorbanállás miatt, vagy azért, mert ugyanazt az ügyet több irodában is be kellett jelenteni?

A legszebb érmek a mieink

 

Nagy dicsőséget szereztek a magyar trikolórnak sportolóink Londonban. Az Úszó-EB éremtáblázatának csúcsán állunk 10 arany, 4 ezüst és 6 bronz medállal. „A londoni vizes Európa-bajnokság befejező napján Verrasztó Dávid és Kapás Boglárka is aranyérmet szerzett, így Magyarország 10 első hellyel fölényesen végzett a sportág éremtáblázatának élén! A mieink minden idők legeredményesebb úszó Eb-jét zárták.”–olvashatjuk a Nemzeti Sport péntek esti híreiben.

Kevés olyan sportág van, ahol ilyen látványosan sikert sikerre halmozunk. A vízi sportágakban általában jól teljesítünk, büszkék lehetünk sportolóinkra. Tartható-e ez a lendület riói nyári olimpiáig, és főleg: az olimpián?

Már szervezik a szurkolói járatokat… mekkora szerepe van a sportolók sikerében a hűséges, lelkes szurkolói táboroknak?

 

Szili Csaba

Én a sportra és a mozgásra helyezném a hangsúlyt – mint ahogy teszi ezt a mostani kormányzat is. A mindennapos testnevelés bevezetése az általános- és középiskolákban, az infrastrukturális fejlesztések (uszodák, sportcsarnokok, tornatermek, szabadidőközpontok) mellett egyre több olyan programra van szükség, ami megmozgatja a lakosságot. El kell érni, hogy minél többen vegyenek részt ezeken a programokon. Ennek érdekében szükség van erős közösségekre, akik részt vesznek az aktív programokon és maguk is szerveznek ilyeneket. Ehhez pedig egyre szélesedő támogatási rendszerre van szükség. A sportegyesületek kínálatához való hozzáférést is támogatni kell: cafetéria jelleggel sportra felhasználható utalványokkal például.

Ráadásul ez összefügg egy múlt heti kérdéssel is: a vidéki életforma sokkal jobban magával hozza a mozgást, az egészséges, szabad levegőn való tevékenykedést, illetve az egészségesebb táplálkozást, így jó hatással van az ott élőkre és segít csökkenteni az egészségügyi kockázatokat.

Üdvözlöm az egyszerűsítést. Az elmúlt években nagyon sokat léptünk előre ilyen téren. Személyesen is tapasztaltam, hogy egy okmányirodai ügyintézés mennyivel gördülékenyebb manapság. A digitális világban ez még könnyebb, az adatbázisok összeérhetnek és akár otthonról intézhetőek a különböző teendők, kötelezettségek. Korunkban elvárható már, hogy ne kelljen ugyanazzal a változással (lakcím-, név-, adatváltozás stb.) minden ezeket az adatokat használóhoz külön fordulni. Biztos, hogy eleinte még nem lesz teljesen gördülékeny az effajta ügyintézés, de hamar megszokjuk majd, és élvezni fogjuk ennek áldásos hatásait.

Örömteli, hogy ilyen szép sikereket érünk el, de látni kell: nem most kell csúcsformában lenni (ebből a szempontból kimondottan tetszik, hogy több sikeres úszónk nem a medál színét, hanem az időeredményt figyeli). A többi földrész belépésével az olimpia, ahogy mondani szokták, más kávéház… Sokkal nagyobb a felhajtás, hosszú az utazás, megterhelő az akklimatizálódás egy más földrészhez, éghajlathoz, sokkal nagyobb a reflektorfény és sokkal több a rivális, a sikerre éhes ellenfél. Aktív sportrajongóként, szurkolóként hiszem, hogy a sportteljesítményekhez a szurkolók, a támogató közeg, a lelkes hátország biztos tudata adhatja hozzá azokat a nüanszokat, amik a jobb eredmény eléréséhez szükségesek: centimétereket, másodperceket, azok tört része alatt történő jó döntéseket, és biztosíthatja azt a pozitív lelkiállapotot, ami szükségeltetik. Távoli olimpia révén sokkal nagyobb szerep hárul a hátországra: a sajtó, az internet segítségével kell támogatnunk sportolóinkat! Hajrá magyarok!!!

Mezővári Balázs

Nincs rálátásom a területre, magam is hajlamos vagyok pl. későn vacsorázni egy hosszú munkanap után. Fontos lenne a kiegyensúlyozott étrend, pihenés, egy-egy nyugodt nap a mobiltelefonok kikapcsolása. ,,Pozitív elmélyülés”,  e téren van mit fejlődjek magam is. Világnap? Egy- két ,,elrettentő példával, adatokkal érdemes előrukkolni, hátha elgondolkodunk és jobban odafigyelünk: hogyan is éljük meg a mindennapokat.

Minden intézkedést, amely csökkenti a magánszemélyek, vállalkozások adminisztrációs terheit: örömmel  fogadok. A Kormányablak okos dolog, hisz számos intézni való feladatot egy helyen el lehet végezni. Szerintem az ,,illetékbélyegek világa” lassan lejár, és jön helyette az elektronikus aláírás és az egyéb, az emberek számára bürokráciát lecsökkentő intézkedések sora. És ez így van rendjén, hiszen ez esetben az informatikai rendszerek megkönnyítik mindennapi életünket.

Fantasztikus, felemelő érzés, e sikerek hallatán magyarnak születni, magyarnak lenni. A mai napig végigkísérnek emlékeimben Egerszegi, Darnyi, Szabó Joe, Güttler, Rózsa, Cseh, Czene, Gyurta és a többiek sikerei. Mivel magam is az amatőr sportban, sportért dolgozom, tisztában vagyok vele, hogy minden apró sikerért meg kell küzdeni a hétköznapokban. Pláne a profi sportban, és így az úszásban  is, hatalmas ,,kínokat” áll ki egy versenyző az edzéseken,  amire eljut egy bizonyos szintre, és eredményeket mutat fel. És most tessék, micsoda új generáció tárul a szemünk elé: Verrasztó, Kapás, Bohus, kiegészülve a rutinos világsztárjainkkal.  Az éremtáblázaton első hely,19 érem, ebből 10 arany, utcahosszal megelőzve hatalmas úszó nemzeteket (Franciaország, Olaszország, Németország, Hollandia). Várom az olimpiát, ahol majd minden sikert, helyezést meg kell becsülni, jönnek majd a nagy ellenfelek, ausztrálok, amerikaiak, kínaiak…  Ahogy kezdtem, úgy fejezem be, fantasztikus, felemelő,hajrá magyar sport, mindent bele. S a végén ne feledjük az utóbbi évtizedek fantasztikus szaktekintélyeit, csak néhányat közülük nevesítve:  Szécsi, Kiss,Turi. Az eredményeket látva a szakembergárdánk biztosított a jövőben.


Vissza a nyitólapra


Juhász László köszöntője
Linkajánló

NYITÓLAP
ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK
PROGRAMOK
DOKUMENTUMOK
LINKEK
KÉPGALÉRIÁK