ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK

 

2019-04-09 Kulturáltan vitatkozni Székesfehérvár közügyeiről...

Juhász Lászlóval, Egyesületünk elnökéve beszélgettünk a Válaszról, a múltról, az idei eseményekről és az előttünk álló programokról, feladatokról.

Hogyan értékeli az Egyesület szerepét az önkormányzatban?

A jelenlegi helyzetben a kormányzó erőnek olyan többséggel rendelkezik, hogy minden lehetőségük megvan ahhoz, hogy saját vízióik és meglátásaik szerint alakítsák Székesfehérvár sorsát. A rajtuk kívül álló erőknek két lehetőségük van: egyfelől bírálhatják a munkát és cáfolhatják minden törekvés jogosságát, vagy konstruktívan, javító szándékkal, javaslatokkal a háttérből segítik ennek a víziónak a minél tökéletesebb megvalósulását. A városvezetés eredményei elvitathatatlanok, így a mindenbe belekötő, konfrontatív politika nem lenne hiteles egy olyan formációtól, ami valóban Székesfehérváron működik, az itt élőket képviseli, és szeretné jobbítani Városunkat. A Pestről irányított nagypolitika kiszolgálóival ellentétben mi valóban ügyek mentén, a minket megválasztók érdekében politizálunk. A Válasz, mint ernyőszervezet megannyi egyesület, szervezet (környezetvédőktől, sportegyesületeken keresztül, egészségtudatos és kulturális egyesületek, alapítványokig bezárólag) segítője, akiknek az elmúlt évekbeli sikere, aktivitása az igazi fokmérő. Nagyon sok támogatást, lehetőséget tudtunk kilobbizni azok számára, akik minket bíztak meg a képviseletükkel.

Mi volt a hangsúlyos az elmúlt időszakban a Válasz életében?

Az önkormányzati tevékenység mellet sokkal látványosabbak azok a programok, amelyekkel a közösségünket építjük napról-napra. Egyesületünk hagyományos születésnapi rendezvényén, rendhagyó módon, egy vetélkedő formájában beszélgettünk Székesfehérvár költségvetéséről. Az elmúlt évekhez hasonlóan segítettük az év végi Futballfesztivál megvalósulását.

Csapatépítő kirándulásokat tettünk (a jótékonysági céllal is) Kárpátaljára és Székelyföldre, illetve vidám, szórakoztató programokon vettünk részt: a Vörösmarty-iskolában a Szép Ilonka Bálon, illetve a Jancsárkertben Kolbásztöltő fesztiválon. Utóbbit az elmúlt évekhez hasonlóan nagy létszámban, egységes megjelenéssel, és örömünkre különdíjjal tettük emlékezetessé.

Egyesületünk munkájának fontos része, hogy nemzeti ünnepeinken, és más városi megemlékezéseken is jelen vagyunk: leróttuk kegyeletünket a kommunizmus áldozatainak emléknapján illetve március 15-én. Büszke vagyok, hogy a Válasz szellemiségének megfelelően a külhoni magyarsággal kapcsolatos feladatokat is felvállalva idén már hagyományosan motorja, fő szervezője voltunk a székely szabadság napján megrendezett menetnek és megemlékezésnek.

Milyen programok várhatók a közeljövőben?

A Válasz szempontjából most két fontos program következik. Április 27-én immáron negyedik alkalommal szervezünk jótékonysági, székely bált.

Május elsején pedig családi napot szervezünk, melynek az elején tagjaink, meghívottjaink ismét könnyed formában ismerkedhetnek meg a fehérvári fejlesztésekkel, eseményekkel, jövőképpel. Utána pedig igazi családi napon, jó hangulatban majálisozunk majd.

Ezek mellett várhatóan csatlakozunk partnerszervezeteinkhez a Botond-napi Vásár megszervezésében – illetve velük közösen a trianoni gyalázat 99. évfordulójára is megemlékezéssel készülünk…

Mi az, ami mostanában leginkább foglalkoztatja?

Legfontosabb feladatunk most a IV. Székesfehérvári Székely Bál sikeres megrendezése. A színvonalas rendezvény bevételéből idén egy kárpátaljai gyerekotthont, egy székelyföldi iskolát és tagiskoláit illetve fehérvári fiatalok múzeumlátogatását támogatjuk. Jegyek még korlátozott számban kaphatók: részletek a szekelybal.hu oldalon olvashatók (illetve itt, a valasz-egyesulet.hu-n is – a szerk.).

Mostanság több, valódi, érdekből szövetkező és ál-, politikai szereplő is zászlót bontott. 13 év önkormányzati munka, 2006, 2010 és 2014 után újra megpróbálják az egyedi, független, lokálpatrióta hangot bejuttatni a közgyűlésbe – milyen célokkal vágnak neki az őszi választásoknak?

Céljaink megalakulásunk óta nem változtak, ezzel nyertünk bizalmat minden egyes választáson: a Válasz Független Civilek Fehérvárért Egyesület következetesen kiáll városvédő, -fejlesztő politikája mellett. Ügyek mentén együttműködve bárkivel, de elvtelenül nem elköteleződve talmi ígéretek hatására. Szeretnénk megtartani, és ha lehet, javítani pozícióinkat, és a jövőben is a Közgyűlés részeként kulturáltan vitatkozni Székesfehérvár közügyeiről – mert a nagyobbacska, budapesti pártközpontokból vezérelt pártokkal ellentétben nekünk CSAK SZÉKESFEHÉRVÁR SZÁMÍT!


Vissza a nyitólapra


Juhász László köszöntője
Linkajánló

NYITÓLAP
ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK
PROGRAMOK
DOKUMENTUMOK
LINKEK
KÉPGALÉRIÁK