ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK

 

2015-12-17 Krnyezetbart elektromos gpkocsival mutat pldt a Vrosfejleszts

100%-ban elektromos gpkocsi segti a jvben a Szkesfehrvri Vrosfejlesztsi Kzhaszn Nonprofit Kft. ingatlankezelinek munkjt. Az nkormnyzati cg ezzel is szeretne krnyezettudatos pldt mutatni. A zld rendszmos autt ma mutattk be.

A Szkesfehrvri Vrosfejlesztsi Kzhaszn Nonprofit Kft. gpkocsi-flottja egy Nissan Leaf tpus tisztn elektromos zem jrmvel bvlt. A vrosi kzlekedsre igazn idelis gpkocsit a Hiemer-hz Gesztenys udvarn mutattk be, az esemnyen a cg felgyelbizottsgnak tagjai is jelen voltak.

Szkesfehrvr nkormnyzata rszrl Juhsz Lszl krnyezetvdelmi tancsnok rmt fejezte ki, hogy eljutottak ide, miszerint Szkesfehrvr els zld rendszmos autjt szolglatba llthatjk, s azt egy olyan cg fogja hasznlni, ami 100%-ban vrosi tulajdon. S mivel a munkatrsak sokat kzlekednek a vrosban, gy itt a kros-anyag kibocstst cskkenteni fogjk.
Mint hozztette, kln rvendetes, hogy az elmlt hetekben fogadta el a kzgyls azt a rendeletet, miszerint a zld rendszmos autknak a vrosban nem kell parkolsi djat fizetnik, ezzel is sztnzve a vrosban mkd vllalkozsokat, valamint a lakossgot zld rendszmos aut vsrlsra. Hangslyozta, hogy a vros nagyon sok olyan dntst hozott, ami alapjn a zldterleteket nvelik, valamint a vrost megprbljk tisztn tartani.
Vgl hozztette, remli, hogy a jvben majd arrl tudnak beszmolni, hogy Szkesfehrvron nemcsak tbb szz, hanem tbb ezer zld rendszmos aut fog futni az utakon.

A Szkesfehrvri Vrosfejlesztsi Kzhaszn Nonprofit Kft. gyvezetje, Guti Pter arrl adott tjkoztatst, hogy a jvben ezt az impozns s szp autt az ingatlankezelst vgz kollgi fogjk hasznlni a vroson belli kzlekedshez. ket a vrosban lv brlemnyek tadsval, tvtelvel kapcsolatos gyintzsek rvn fogja segteni a gpkocsi.
forrs:okkfehervar.hu


 

2015-11-27 Szkelyfldn mutatta be klykatltika programjt az ARAK

November 18-21. kztt Hargita megye testnevelsi szakfelgyelje, Izsk-Szkely Lrnt meghvsra Szkelyfldn jrt az ARAK kldttsge. A ltogats elsdleges clja az volt, hogy a Hargita megyei testnevelket megismertessk a Klyk Atltika Program szemlletvel, sajt versenyeikkel, s az ott l magyar gyermekeknek eljuttassk a Klyk Atltika szercsomagot. A Szkelyudvarhelyen s Cskszeredn tartott eladsokon Woth Klra nyugalmazott TF docens az 5-12 vesek kpessgfejlesztsrl, a Klyk Atltika versenyszmairl, a versenyek szervezsrl beszlt, mg Babos Rita utnptlsedz az ARAK Utnptls Akadmit s a sajt rendezs versenyeket (AKTIV, TESZ) mutatta be. Szkesfehrvr sportletrl Juhsz Lszl nkormnyzati kpvisel, tancsnok tartott beszmolt. /fehervar.hu/


 

2015-11-27 Zld suli konferencia a Munkcsy iskolban

A Gaja Krnyezetvd Egyeslet a nemzetkzi Ne vsrolj semmit! naphoz kapcsoldan rendezte meg hagyomnyos Zld suli konferencijt a Munkcsy Mihly ltalnos Iskolban. A rendezvnyt Trk Szabolcs, a Szkesfehrvri Tankerlet igazgatja nyitotta meg. A konferencin a tmhoz kapcsold killtst rendeztek, majd a rsztvevk egy koiskola gyakorlatrl s a Natura 2000 programrl hallottak eladst, illetve hztartsi hulladkokbl ksztettek hasznlati trgyakat.
(forrs:http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_163817)


 

2015-11-23 "Hozz ki tbbet kevesebbl!"

Juhsz Lszl, mint krnyezetvdelmi tancsnok vett rszt a vroshzn rendezett frumon, melyet az eurpai hulladkcskkentsi ht alkalmbl szervezetek fiataloknak. (forrs: okkfehervar.hu)


 

2015-11-17 13 ves a Vlasz - kpviseli beszmolval sszekttt nnepsget tartottunk

Szpszm rdekld-meghvott eltt nnepeltk szombaton Egyesletnk megalakulsnak 13. vforduljt. A hangulatrl Schreiner Jnos konferanszi vidm hangulat msorvezetssel s Tth Szilvia a Gorsium Mvszeti Iskola nvemdkeinek meghvsvalgondoskodott. Mindketten ajndkot vehettek t az elmlt vben az Egyeslet programjain val aktv rszvtelkrt, szervez munkjukrt.

Szili Csaba a Vlasz elmlt vbl villantott fel letkpeket, majd Juhsz Lszl nkormnyzati kpvisel mutatta be ves tevkenysgt s a kzgyls fontosabb dntseit. Az est vidm hangulat beszlgetsekkel, sznvonalas vendgltssal folytatdott.

"Ksznjk azoknak, akik eljttek a rendezvnynkre, remljk jl rezttek magatokat!
Illetve mg egyszer ksznm a httrmunkban rsztvevknek, a rendezvny sikerhez szksges j munkjukat!" - osztotta meg gondolatait Juhsz Lszl a sikeres rendezvny utn a kzssgi mdiban.


 

2015-10-21 Negyedszzados nkormnyzatisg

Tegnap este nagyszabs glaesttel, rendhagy dszkzgylssel nnepelte Szkesfehrvr Megyei Jog Vros nkormnyzata a rendszervlts utni szabad nkormnyzat megalakulsnak 25. vforduljt.

Egyesletnk 2002 ta vesz rszt aktvan a Vros kzgyeiben, 2006 ta pedig rszesei vagyunk a dntshozatalnak. A Vlaszt 3 fs delegci kpvislte: Juhsz Lszl (krnyezetvdelmi tancsnok, 2006 ta nkormnyzati kpvisel, korbbi civil bizottsgi elnk, civil tancsnok - a kpen kzpen, szrkben), Mezvri Balzs (vrosi sportvezet, a humn bizottsg tagja) s Szili Csaba (gazdasgbizottsgi tag, aki korbban az oktatsi bizottsgot illetve a humn bizottsgot is szolglta).

fot: fehervar.hu


 

2015-09-10 Juhsz Lszl tjkoztatja a kzgylsrl

A nyri rendkvli s nnepi lsek utn megkezdte munkjt Szkesfehrbr Megyei Jog Vros kzgylse. Honlapunkat Juhsz Lszl nkormnyzati kpvisel, krnyezetvdelmi tancsnok tjkoztatta az ltala legfontosabbnak tlt dntsekrl:

" Megtrgyaltuk s egyhanglag elfogadtuk Dr. Almsi Ferenc tiszti forvos r beszmoljt Szkesfehrvr lakossgnak 2014. vi kzegszsggyi helyzetrl. Ebben megtallhat egy relis s korrekt helyzetjelents a pozitvumokkal s a negatvumokkal egytt.

A Vros ajndkknt elfogadott egy fldrszt az Aszalvlgyben, ahol rengeteg illeglis szemt kerlt leraksra s a tulajdonos nem akarta kifizetni a szlltst, ezrt inkbb felajnlotta a vrosnak a terletet. A terlet forgalmi rtke nyolcszor akkora, mint a szemt elszlltsnak dja, ezrt ez teljesen elnys.

A dulis kpzs keretben, az orszgban elsknt hszan kezdik meg tanulmnyukat az budai Egyetem fehrvri karn. Ezek a hallgatk szinte biztosan azonnal munkahelyet kapnak, amikor diplomjukat megszerzik. Ezzel kapcsolatosan fogadtunk el egy plyzaton elnyert tmogatsi szerzdst.

Szintn plyzati forrsbl a Japn utca, Amerikai fasor, Holland fasor terletn megvalsul kerkprt kapcsn egy kerkprt tiszttgpet is beszerez a vros, az ezzel kapcsolatos kzbeszerzs kerlt kirsra. A gp a takartson tl lombgyjtsre, h-eltakartsra is alkalmas lesz.

s vgl: rvendetes, hogy j krforgalom pl a Kirlysor-Gza t sarkn – most a kzbeszerzsi eljrs gyztest szavazta a meg a testlet."

 


 

2015-05-11 Szurkoli panaszok a mjus 20-i kupadntre

A magyar bajnoki cmet mr bezsebel Videoton FC kilenc nap mlva a Ferencvrossal mrkzik meg a fvrosi zld-fehrek otthonban a Magyar Kupa dntjben. A meccsel kapcsolatban tbb olyan intzkeds szletett, amely felhborodst vltott ki a Vidi szurkolk krben, hiszen jelents nehzsgekkel kell szembenznik a mrkzsre val bejutsnl. A felmerlt krdsekrl Juhsz Lszl nkormnyzati kpvisel tartott sajttjkoztatt.
Tbb intzkeds is problmt okoz a Videoton FC szurkolinak a kzelg Magyar Kupa dntre. Az idei vben msodik bajnoki cmt nnepl Videoton FC trtnete legsikeresebb szezonjt zrhatja, amennyiben mjus 20-n, szerdn este legyzi az FTC-t a Groupama Arnban. A „duplzs” mg soha nem sikerlt a klub trtnetben. Legutbb 2011-ben nylt erre alkalom, akkor azonban a Kecskemt 3-2-re legyzte a bajnok Vidit a kupafinlban. Szkesfehrvr mr rgta vrt erre a trtnelmi pillanatra, ezrt lett volna nagyon fontos, hogy minl tbb fehrvri szimpatizns buzdthassa kedvenceit a helysznen. A bejutssal kapcsolatban tbb krds is aggasztja a Vidi-szurkolkat.
 
A felmerlt problmkrl Juhsz Lszl nkormnyzati kpvisel tartott sajttjkoztatt. Mint elhangzott: A mrkzsre a Videoton FC klubkrtyval csak a klub rszre kijellt szektorokba (D3 s D4) vehetnek jegyet a fehrvriak. A semleges rszekbe a Ferencvros s Videoton FC ltal kiadott klubkrtyval nem lehet belpket vsrolni. A semleges szektorokba jegyet vlt nzktl tovbb azt krik a szervezk, hogy ne vigyenek magukkal, s ne hasznljanak semmilyen klubjelkpet, zszlt vagy klubhovatartozsra utal eszkzt, mert azt a belptetsnl a rendezk elvehetik.
 
Juhsz Lszl szerint statisztikailag bizonythat tny, hogy a hazai futballstadionokban jcskn visszaesett a nzszm, amita az Magyar Labdarg Szvetsg bevezette a szurkoli krtyt, annak ellenre, hogy tbb vrosban is eurpai szint ltestmnyeket adtak t – hozztette: a negatv tendenciban a magyar foci helyzete is kzrejtszik. Mint mondta: „Az MLSZ kt dologgal magyarzza a szurkoli krtya bevezetst: knnyebben lehet mrkzsjegyhez jutni, illetve a biztonsggal kapcsolatos okokat emlti. Ezeket azonban meg kell cfolnom, mivel mindkettt mondvacsinlt indoknak rzem. Egyrszt napjaink online vilgban az emberek mr hozzszoktak az online felleten trtn vsrlshoz, amely meggyorstja a bejutst, hiszen elkerlhet a meccs eltti sorban lls. A msik, dupln mondva csinlt indok, hiszen a magyar labdarg stadionokon bell az elmlt vtizedben nem trtnt rendbonts. Hozzteszem, itt a dicsret hangjn kell szlnom, hiszen a magyar rz-vd cgek s a rendrsg maximlisan felkszlten vgzik a munkjukat. Biztonsgi szempontbl, a trvnyi elrs rtelmben mr ezt megelzen is meg kellett adni a bejutshoz a szletsi dtumot s a nevet a beazonosthatsg miatt. A Magyar Labdarg Szvetsg a regisztrcin kvl a szurkoli krtyt is bevezette, tovbb a Ferencvros stadionjban a vnaszkenner hasznlata is ktelez a Fradi-szurkolknak. Ennek kvetkeztben a rendszer brokratikus lett, s nehzkess vlt a meccsekre a bejuts. A drukkerek gy jogosan rzik azt, hogy egy ven bell hrom olyan elem kerlt bevezetsre, amely jcskn megnehezti a stadionba val belpst.” – mondta Juhsz Lszl, aki ugyanakkor hangslyozta, hogy aki rendbontst kvet el, arra a trvny minden lehetsges szigorval sjtsanak le. Az nkormnyzati kpvisel azt a gondot is megemltette, hogyha egy fvrosi szurkol egy fehrvri szimpatiznssal kzsen szeretn megnzni a meccset, akkor ez esetben mg az az MLSZ-krtyt is ki kell vltania.
 
Juhsz Lszl a Magyar Kupa dnt kapcsn megjegyezte: az illetkesek tbb olyan intzkedst hoztak, amelyek a fehrvri csapat rdekeit srtik. „Egy ilyen rangos futball-esemny tekintetben minimum nem sportszer, hogy nem semleges helysznen kerl megrendezsre a mrkzs. A msik, hogy Szkesfehrvr megkapta a szurkoli krtya mentessget, gy emiatt megint htrnyba kerl a kupafinlban a Videoton FC. Egszen biztosan sokan vannak olyan nzk, akik csak ezen az egy mrkzsen szeretnnek rszt venni a vgs megmrettets izgalmai miatt. Mivel azonban a fehrvri drukkereknek nem volt ktelez kivltani a szurkoli krtyt, gy bortkolhat, hogy akik eddig nem tettk, azok erre az egy meccsre mr nem fogjk elvgezni ezt a ktelez procedrt. Tovbbi problma, hogy olyan megegyezs szletett, melynek rtelmben a fehrvri drukkerek mindssze kt szektorban (D3 s D4) foglalhatnak helyet a tallkozn. gy gondolom, a dnt kapcsn fele-fele arnyban kellett volna lehetsget biztostani a drukkereknek.” – mondta Juhsz Lszl.
Forrs: http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_150642
https://www.youtube.com/watch?v=k7_XqukucBE


 

2015-04-24 "Hossz tvon kell gondolkodni..." - bemutatkozik a VLASZ kpviselje

A FehrVr cm kzleti hetilap aktulis szmban Egyesletnk elnke, nkormnyzati kpviselnk, Juhsz Lszl krnyezetvdelmi tancsnok mutatkozik be.
http://www.fehervartv.hu/_upload/editor/ujsag/2015/FeherVar20150423WEB.pdf


 

2015-03-27 A Gaja Krnyezetvd Egyeslet a Hiemer-hz hzassgkt termben mondott ksznetet

A tavalyi vben 23 szervezet 1700 nkntese mintegy 360 kbmternyi illetlisan lerakott szemetet szedett ssze Szkesfehrvron s a krnyez teleplseken. A Gaja Krnyezetvd Egyeslet felhvsra minden vben megannyi nkntes veszi fel a harcot a tjsebek begygytsrt. Helyi kzssgek, munkahelyi kollektvk, barti trsasgok mellett tavaly hajlktalanok is bekapcsoldtak a szemtszedsbe. A Gaja Krnyezetvd Egyeslet Szkesfehrvr vrosnak is oklevelet adott t krnyezetvdelmi tevkenysgrt.

"Gratullok a szervezknek s mindenkinek aki kicsit is hozzjrult a sikeres akcihoz!
Egyttal meghirdetsre kerlt, hogy idn folytatdik a Tjsebszet program!
Jelentkezni majd az egyesletnl, vagy rajtam keresztl mindazon szervezeteknek, vagy magnyszemlyeknek, akik segteni szeretnnek!" - fogalmazott kzssgi oldaln Juhsz Lszl krnyezetvdelmi tancsnok.
Forrs: fehervar.hu
http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_147142


Juhász László köszöntője
Linkajánló

NYITÓLAP
ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK
PROGRAMOK
DOKUMENTUMOK
LINKEK
KÉPGALÉRIÁK