PROGRAMOK

 

2019-05-22 Programjaink június 4-én

2019. június 4-én emlékezünk meg a trianoni békediktátum 99. évfordulójáról. Aznap 16.32 órakor, az Országzászló téren több fellépő közreműködésével megemlékezést tartunk a gyalázatra emlékezve, amely a történelmi Magyarország kétharmadát idegen kézre adta és más ország igája alá lökte a magyar lakosság egyharmadát, akiknek utódai a mai napig viselik ennek negatív következményeit.

Ezt követően 18.00 órától sajtó nyilvános találkozón a Szent István Művelődési Házban bejelentjük a Székely Bál bevételét és egyben megköszönjük segítőink, támogatóink fáradozásait.

Végül 19.00 órától a VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület közgyűlésére kerül sor a Szent István Művelődési Házban.


 

2019-05-22 VIII. Fehérvári Táncfesztivál

Egyesületünk elnöke, Juhász László képviselő úr lesz a védnöke a VIII. Fehérvári Táncfesztiválnak. A a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében május 25-én tucatnyi táncstílus, több mint 160 táncos lép fel egy kétórás, látványos gálaműsorban. A szervezők néptánccal, hastánccal, hip-hoppal, latin, standard, modern és klasszikus táncokkal várják az érdeklődőket.
A legutóbbi információk szerint minimális számú belépő még gazdára vár a nagyszabású rendezvényre.
További infók:
https://www.facebook.com/Tancfesztival/


 

2019-05-21 Fehérvár katonái előtt gálaesttel tisztelegtek

Hétfőn este nagyszabású gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat. A köszöntők és kitüntetések mellett a műsort a Galiba zenekar és az Alba Regia Néptáncegyüttes "Magyar huszár" című táncjátéka koronázta meg.


Egyesületünket Tankó Adrienn, Mezővári Balázs és Juhász László képviselte. Mezővári Balázs kérdésünkre elmondta, hogy Székesfehérvár hagyományosan katonaváros, már csak ezért is szükség van a honvédelmi hagyományok ápolására, de az előttünk álló honvédelmi fejlesztések miatt még inkább kitüntetett figyelmet kell kapjon ez a szféra.
"Az európai migrációs helyzet függvényében ez a kitüntetett szerep a jövőben egyre inkább fokozódni fog" - tette hozzá Juhász László.

A honvédelem napját 1992-től ünneplik az 1849-es budavári ostrom évfordulóján, korábban 1951-től néphadsereg napjaként a pákozd-sukorói csata napján, szeptember 29-én tisztelegtek hazánk fegyveres erői előtt.


 

2019-05-20 145 év török megszállására és a Város felszabadítására emlékeztek

Egyesületünk kiemelt feladatának tekinti a megemlékezést Városunk jeles történelmi eseményeiről, így az oszmán-török uralomról is, melynek a jelenlegi európai politikai helyzet különleges olvasatot biztosít. Ezért is és az elmúlt évekhez hasonlóan Juhász László képviselte egyesületünket hétfőn délelőtt a Nemzeti Emlékhelyen, ahol Székesfehérvár török uralom alól történő felszabadításának 331. évfordulójáról emlékeztek meg.

A megemlékezőket korabeli muzsika repítette vissza az 1600-as évek Székesfehérvárjára. A megemlékezés zárásaként az ünnepség résztvevői közösen rótták le tiszteletüket a város visszavételének évfordulójára emelt emléktáblánál a Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalánál.

A törökök itt tartózkodásának gazdag emlékei az idők folyamán elpusztultak, mára már csak Güzeldzse Rüsztem pasa fürdőjének romjai, valamint a Szent Anna-kápolna falképei és a tetején levő iszlám félhold emlékeztetnek az egykori uralomra. Reméljük, hogy korunk iszlám térhódítása nem éri el városunkat és megmaradnak ezek az emlékek üdítő kivételnek a gazdag középkori és barokk történelmi belvárosunkban.

Forrás: feharvar.hu


 

2019-05-16 A Fehérvári Versünnep jubileumi gálaműsora

A kiszámíthatatlan időjárás miatt a Városháza dísztermében rendezik meg a Fehérvári Versünnep tizedik, jubileumi gálaműsorát  - adta hírül közösségi oldalán Székesfehérvár alpolgármestere. A május 17-én, pénteken 18 órakor kezdődő rendezvényen szavalnak az elmúlt évek döntősei és fellép a Misztrál együttes is. Az eseményen köszöntőt mond Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

Juhász László, egyesületünk elnöke ezer szállal kötődik a rendezvényhez, nyaranta rendszeres vendége a csíkcsomortáni Verstábornak, ami mintegy alkotóműhely ad lehetőséget a Fehérvári Versünnep döntőseinek a fejlődésre és a határokon átívelő kapcsolatok kialakítására. A Versünnep résztvevői közül sokan a verselés területén első szárnypróbálgatásaikat a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola által három évtizede megrendezésre kerülő Vörösmarty Mihály Megyei Szavalóversenyen tették meg.


 

2019-05-15 A Szent Korona napja - a Parlamenttől a Millenárisig II.

(Folytatás)

A parlamenti "parkolóhely-kereső virtuális vetélkedő" után, a Millenáris felé vezetett utunk, ahol nem kevésbé volt egyszerű elhelyezni járműveinket. A gyönyörűen felújított régi Ganz-gyártelep igazi közösségi térként van kialakítva. Tágas belső terei zsúfolásig megteltek az V. Székely Fesztivál kiállítóival, akik utazási szolgáltatásokat, eredeti, kézműves, székely termékeket, iparcikkeket, ételeket, italokat kínáltak az érdeklődők számára. Itt a székely legendárium szervezésében még filmvetítés is zajlott. A forgatagban sétálva lépten-nyomon barátokba botlottunk, akik vagy már Székelyföldről, vagy anyaországi székely rendezvényekről voltak ismerőseink.

Az igényesen kialakított, parkosított külső területen a finomságoké volt a főszerep. Megérte a nagy látogatószám miatt is kialakuló sorokat végigvárni, hiszen igazi székely ízeket: micset, töltött káposztát, csorba levest és megannyi ínyencséget lehetett kóstolni. Az ebéd után jól esett a felfrissülés: a Tiltott Csíki Sör standjainál teljes termékkínálatukat megkóstolhattuk, a csapolt csíki sörtől, az üveges ízesített frissítő sörökön át a speciális sörpárlatokig. És persze nem maradhatott el az eredeti székely kürtős kalács sem.

Volt a fesztiválnak egy különleges kiállítása is. A csarnok előtti téren egy óriási Szent Korona-makett, információ-gazdag kiállítása fűzte egybe a délelőtti és délutáni programunkat.

Kiránduló csoportunk igazán jól érezte magát, majálisozó hangulatban, az igényesen kialakított gyepen kényelmesen elhelyezkedve hallgattuk és néztük a nap kulturális rendezvényeinek fellépőit. A nap fénypontja kétségkívül a szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépése volt, melynek keretén belül régi ismerőseinket Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mádl Dalma, a korábbi köztársasági elnök felesége a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjjal tüntette ki.

Csodálatos élményben lehetett részünk, melynek keretén belül jóízűeket beszélgettünk barátságról, értékről, a székelység küzdelmeiről, kultúrájáról és a nemzetünket összekötő alapvető jelképekről. Az egész napot áthatotta, mint ahogy a Kárpát-medencei magyarság egészét mind a mai napig összeköti: a Szent Korona szellemisége.


 

2019-05-14 A Szent Korona napja - a Parlamenttől a Millenárisig

Mint azt korábban hirdettük: május 11-re tartalmas, családi kirándulást szerveztünk tagjainknak és szimpatizánsainknak. Sikeres, jó hangulatú napon vagyunk túl - pedig az előjelek, a szervezés viszontagságai próbára tettek minket.

Történt, hogy a kirándulás előtt három nappal jelentette be a vállalkozó, hogy a busza lerobbant, így nem tudja vállalni a fuvart. Az évnek ebben az időszakában, az iskolai kirándulások miatt lehetetlen ilyen rövid határidőn belül buszt keríteni - megannyi próbálkozás és telefonálás ellenére ez nekünk sem sikerült, így vállalkozó kedvű sofőröknek, a Dunafém-Maroshegy és a Videoton BKE egyesületeknek köszönhetően kisbuszokkal, illetve személyautókkal vágtunk neki az útnak. Sajnálatos, hogy a férőhelyek véges száma miatt néhány később jelentkezőnek így nem tudtuk biztosítani a kiránduláson való részvételt, megértésüket és türelmüket ezúton is köszönjük.
Amikor már úgy tűnt, hogy a buszprobléma letudásával elhárult minden akadály a kirándulás útjából, egy félreértésnek köszönhetően felmerült az újabb probléma: az Országházba az előzetes információkkal ellentétben jóval kevesebb embert tudtak fogadni - így az egyénileg érkező és a délutáni programot kihagyó vendégeink közül is meg kellett kérnünk többeket, hogy a következő, időközben kialkudott, szombati időpontban tartsanak velünk.
A kényszerből távol maradókon túl az egész nap megszervezéséért,a nehézségek kiküszöböléséért elsősorban Fehér Veronika Dittinek jár nagy köszönet.

A napunk álmoskásan indult, hiszen korán kellett kelni, hogy a Parlament mellett parkolóhelyet vadásszunk, illetve a Kossuth téren megtaláljuk egymást. Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a májusi ősz szombatra egy kicsit visszafordult a rendes kerékvágásba: kellemes, napos időben készíthettük el az első fotókat az Országház előtt. A magyar nemzet legfontosabb épülete mindannyiunkat (többeket sokadszor) lenyűgözött: a XXI.századi látogatóközpontból indulva szívélyes vendéglátásban volt részünk, aztán a modern technika segítségével színvonalas, diszkrét idegenvezetéssel tekintettük meg a Parlament folyosóit, központi lépcsőjét, belső tereit, a kupolatermet és a felsőházi üléstermet. A látogatás kétségkívül legfontosabb része a Szent Korona és a koronázási jelképek megtekintése volt.

Az alagsorban található információdús kiállítási anyag és a hajdanvolt, rémisztő jelkép, a vörös csillag megtekintése után, rövid vásárlást és közös csoportkép elkészülését követően indultunk át a nap másik fő helyszínére, a Millenárisra, ahol az V. Székely Fesztivál forgatagába csöppentünk...
(Folyt.köv.)


 

2019-05-13 Juhász László a VII. Csíki Versünnepen

Egyesületünk elnöke, a Székely Bál főszervezője meghívottként vett részt a május 10-én Csíkpálfalván megrendezett a VII. Csíki Versünnepen. 

A székesfehérvári gyökerű kezdeményezés díjazottjainak idén is lehetőségük lesz, hogy részt vegyenek a Magyar Művészeti Akadémia által is elismert IX. Varga Sándor Székelyföldi Verstáborban! Ebben a verstáborban találkozhatnak a Székesfehérvári Verstábor döntőseivel.

Juhász László a korábbi jó kapcsolatokon túl a meghívást annak köszönhette, hogy a IV. Székesfehérvári Székely Bál jótékonysági céljai között szerepel a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola támogatása.
Támogatójeggyel illetve eszközfelajánlással olvasóink, tagjaink, szimpatizánsaink is támogathatják három piciny falu oktatási intézményének (Csíkpálfalva, Csíkcsomortán és Csíkdelne) sikeres, nemzetmegtartó, küzdelmes hétköznapjait.
Részletek:


 

2019-05-10 A "mozgó festmény" zarándoka

Nagy Zoltán Péter régi ismerősünk. Egy alkalommal akkor beszélgettünk Csíkszereda sétáló utcáján, amikor éppen egy embert próbáló vállalással végzett: gyalog tette meg a közel 800 kilométeres utat Székesfehérvár és testvérvárosunk között. Ha valaki, ő tudja, hogy a külhoni testvéreink megmaradásáért nem csak összefogni, segíteni, hanem áldozatokat hozni is érdemes. Balázs Nikolett riportja következik.

Nagy Zoltán Péter a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője kedves nejével érkezett a IV. Székesfehérvári Székely Bálra. A rendezvény forgatagában sikerült néhány kérdésre megállítanunk.

Miért tartja fontosnak, hogy az anyaországi székelyeknek Székesfehérváron is legyen egy összefogó, támogató rendezvénye?

Ez olyan, mint levegőt venni, egyszerűen kötelező. Meghúztak egy határvonalat közénk, de ez még jobban összetart minket.

Mekkora a felelősségünk a határon túliak iránt?

Óriási, de ezt nem fogjuk fel. Magyarországon a legtöbben nem tudják, hogy mit is kellene tenniük. Hogy mit? Ki kellene járni Erdélybe, és őket is hívni kellene ide. És, élni együtt, mintha nem történt volna semmi. Régi nagy álmom egy tábor. Van a Székelyföldi Verstábor, ahova magyarországi fiatalok mennek. Szeretném, ha Csókakőn is megvalósulna egy ehhez hasonló. Ide székelyek és csángók jönnének, itteni színészekkel, művészekkel tanulnának. Hogy kétirányú legyen ez a dolog. A fiatalokat lehet a legkönnyebben megfogni, mert ők nyitottabbak. Abban a pillanatban, hogy ők meglátják Erdélyt, akkor már olyan kapuk nyílnak meg, melyeken kamionokkal át lehet menni.

De, ehhez kell egy felnőtt, egy közeg, ami irányt mutat nekik.

Kellenek felelősök, így van. Emlékszem, az első verstáborban 2010-ben, amikor megérkeztünk, az egyik kislány mondta, hogy ő úgy tekintett az autóbusz ablaküvegére, mintha egy festményt látna. Egy mozgó festményt. Nem akarta elhinni, hogy ez a csodás hely valamikor Magyarországhoz tartozott, valamikor a magyar emberek területe volt. Ez ott csúcsosodott ki, mikor kimentünk a kopjafákhoz (a Nyergestetőre - a szerk.), és megtudta, hogy a székelyek, milyen módon védték meg az anyaországot, a hazáját 1849. augusztus 1-jén. A könnyeivel küszködött. Ezt minden magyar fiatalnak meg kellene tapasztalnia. Ehhez szükség van a felnőttek iránymutatására, a megfelelő oktatásra.

Újra megtenné a 800 kilométert? Mi volt a célja ezzel?

Kétszer megtettem, harmadszorra is szeretném. Nem zarándoklatnak szántam. Hosszú szabadságra indultam, mert előtte nem voltam már öt éve. Amikor már megérkeztem, akkor már zarándoklatnak éreztem. A klasszikus történettel élve és a könnyeimmel is küszködve, mikor visszanéztem, csak azt az egy pár lábnyomot láttam, ami Istené volt.


 

2019-05-09 Székelyföldért - (Fejér) szövetségben

A Fejér Szövetség is képviseltette magát a rendezvényünkön. A civil szervezettel korábban is sok közös rendezvényünk volt, legutóbb például a Székely Szabadság Napján volt sikeres együttműködésünk. Dr. Boór Ferencet a szövetség társelnökét kérdeztük a báli forgatagban.

Hányadik alkalommal látogatta meg a IV. Székesfehérvári Székely Bált? Miért tartja fontosnak a rendezvényt?

Második alkalommal vagyok itt. Székelyföldi lennék valamelyik ősöm révén, érzem ezt, s tudom is. Elszakítottságban kell élnünk, de az összefogás megvan, hiszen ez a bál is erősíti az összetartozást. Mindig van valamilyen nemes cél is, adományozásról is szól ez az este. Tavaly ezért is vettem részt a rendezvényen. Akkor az egyik kedvezményezett a bözödújfalusi Összetartozás Temploma volt. Örültem, hogy adományozhattam én is. Tombolát is hoztam akkor. Terveink szerint minden évben el fogunk jönni.

Hogyan tudjuk erősíteni a hidat a határon túli magyarok felé?

Járni kell arra a vidékre, és hívni kell őket is ide. Közlekedni kell. Nemcsak lélekben, nemcsak szóban, hanem testben is. Ezek az alkalmak mind arra lehetőségek, hogy megismerjük egymást és a nemzeti összetartozást erősítsük. Nem elég ehhez, hogy újságcikkek születnek vagy politikai döntések. Személyes kapcsolatokból nagyobb dolog is születhet. Mi nem adjuk fel soha.

Mi nem, de mi lesz a fiatalokkal?

Ez nagyon érdekes. Éppen most kaptam e-mailt Királyhelmecről, Felvidékről. Ott kamaszok épp most követelték ki, hogy néptáncot tanuljanak. Nem székelyföldi, hanem felvidéki néptáncot, valószínűleg közelebb lesz a palóc táncokhoz, a szatmári táncokhoz, de ez jól mutatja, hogy a fiatalokban megvan az akarás, csak méltó környezetet, vonzást kell teremteni. Egy ilyen bál is megteremtheti azt, amire a fiatalok is felkapják a fejüket.


Juhász László köszöntője
Linkajánló

NYITÓLAP
ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK
PROGRAMOK
DOKUMENTUMOK
LINKEK
KÉPGALÉRIÁK